BLOG

DETALII LOCAL

Ghioroc

Tip:     locatie

Ghioroc
Recomanda pe Facebook Recomanda pe Twitter Ghioroc

Adresa: GHIOROC, JUD. ARAD
Nr.Telefon: -
Orar: -
Facilitati: -
Adresa email: -
Website: -

Descriere:

Ghioroc (în maghiarăGyorok) este o comună în județul AradCrișanaRomânia. Are în componență 3 sate: Ghioroc (reședință), Cuvin și Miniș.


Istoric

Prima atestare documentară a localității Ghioroc datează din anul 1135. Satul Cuvin este atestat documentar în anul 1323, iar Miniș, în anul 1302. Prima cale ferată electrificată din estul Europei și a opta din lume a fost inaugurată la Ghioroc, la data de 10 aprilie 1913. Săgeata Verde a avut rolul de a transporta țăranii din Podgoriile Aradului în orașul Arad, pentru a-și vinde marfa. Traseul conținea 3 segmente: Arad - Ghioroc,Ghioroc - Pâncota și Ghioroc - Radna. Pentru a aduna fondurile necesare începerii lucrărilor, s-a format Societatea Anonimă Calea Ferată Arad - Podgoria, cu sediul în Arad. Proiectul liniei ferate era o stea cu trei colțuri, cu centrul în Ghioroc. Dupa aproape 100 ani de la inaugurare, din vechiul traseu a mai rămas doar un segment, Arad - Ghioroc, traficul realizându-se cu tramvaie.

Conform recensământului efectuat în 2011, populația comunei Ghioroc se ridică la 3.790 de locuitori, în scădere față de recensământul anterior din 2002, când se înregistraseră 4.065 de locuitori.[1] Majoritatea locuitorilor sunt români(79,68%), cu o minoritate de maghiari(14,74%). Pentru 3,9% din populație, apartenența etnică nu este cunoscută.[2]Din punct de vedere confesional, majoritatea locuitorilor sunt ortodocși(63,69%), dar există și minorități deromano-catolici (14,74%), adventiști de ziua a șaptea (7,46%), penticostali(4,77%), baptiști (2,21%) și reformați(1,31%). Pentru 4,22% din populație, nu este cunoscută apartenența confesională.[3]

 

Atracții turistice

  • Biserica Ortodoxă `Sf. Mucenic Dimitrie` din satul Ghioroc, construcție 1793
  • Biserica Romano-Catolică din Ghioroc, construită între anii 1779 - 1781
  • Monumentul Eroilor din Ghioroc
  • Muzeul viei și vinului din Ghioroc
  • Muzeul Agricol
  • Lacul Ghioroc
  • Drumul Vinului (Păuliș - Ghioroc - Covăsânț - Șiria și Ghioroc - Arad) - proiect în derulare

 

sursa: wiki


Evenimente viitoare din Ghioroc:
Nu am gasit evenimente.
Evenimente trecute din Ghioroc:
Abonare la Newsletter

Publicitate
Stiri - GhidulAradean.ro

Pasajele Aradului, un vis urât al PSD!

Data: Vineri, 23 Iunie, 2017


Eusebiu Pistru rămâne în PNL

Data: Joi, 22 Iunie, 2017